Рейнинг

Рейнинг е вид спортно състезание по езда, в западен стил. Всички движения се извършват в галоп – бърз или бавен, а конят реагира на командите, в хармония с ездача, без да показва съпротива.

Ел Пасо е екип от ранчо каубои и уменията, конят да се манипулира лесно, за да може ездачът да води стадото, да хвърля ласо или да търси изгубена крава, са първи стъпки. Всеки кон може да бъде обучен в тази дисциплина, но най-подходящи са тези от породата Куортър, защото са бързи, пъргави и послушни. 

В Ел Пасо провеждаме обучителни курсове в Рейнинг, които включват всички елементи на дисциплината: 

Рейнинг

Кръгове

Конят трябва да прави големи кръгове с бърз галоп и по-малки кръгове с бавен галоп. Ездачът задава темпото за коня. Трябва да има забележима промяна в скоростта, тъй като ездачът преминава от големи, бързи кръгове към малки и бавни. Повечето кръгове включват промяна на посоката и смяна на водещия крак на коня.

Водеща смяна на крака

Конят сменя водещият преден и заден крак в нормален галоп. В този случай животното не трябва да нарушава походката и да променя скоростта.

Тичане

Конят трябва да може да тича в галоп на минимум 6 м от оградата.

Плъзгащ стоп

Конят ускорява до бърз галоп и след това внезапно спира със задни крака на земята, което позволява да се плъзне още няколко крачки, като същевременно държи предните крака да насочени напред. Маневрата трябва да завършва по права линия и позицията на коня не трябва да се променя.

Движение назад

Конят отстъпва бързо, най-малко 3 метра. Конят трябва да се върне по идеално права линия, да спре по команда и да забави момент преди следващото движение.  

Пивот

Конят прави завой на 180 градуса, веднага след спиране на плъзгането и незабавно преминава в нормален галоп.  

Завъртания

Започвайки от една точка, конят се завърта на 360 градуса или повече (до четири пълни оборота) около неговия заден крак. Задният опорен крак остава в същото положение през цялата маневра, въпреки че конят го повдига и спуска, докато се обръща. 

Пауза или забавяне

Конят трябва да стои няколко секунди, за да се „успокои“ между определени елементи в хода, особено след завъртания, което може да е показателно за евентуално неспокоен характер.