Копита

Копитата на конете понасят голямо натоварване ежедневно и от начина на отглеждане на животните, зависи и състоянието на копитата.

Добро състояние на копитата

Копитата трябва да бъдат редовно подрязвани, на всеки 4-8 седмици, за да бъдат избегнати здравословни проблеми, като хипертрофия, нарязване или напукване на копитата. 

Конете се нуждаят от оптимален хранителен режим, за да се подсигури израстването на здрав рог, устойчив на външните въздействия.  

Натоварването трябва да е съобразено и не прекомерно. Силният натиск може да причини дегенерация на хрущяла, разтягане и възпаление на сухожилията, повишава налягането на кръвта в костите (а това до скъсване на съдове).  

Грапавите неравности, камъни и стръмни пътеки или твърда настилка влошават повърхността и вътрешната част на копитата, ако конете се движат прекомерно по такива терени. Малките камъни могат да се забият в копитата, което води до болки и куцане. 

Редовното движение, е изключително важно, защото копитата са част от циркулацията в кръвоносната система, като притискането на кръвоносните съдове при ходене действа, като изтласкваща помпа за кръвта. Дългото застояване затруднява оттичането на кръвта (хиперемия) в съдовете на копитата.  

Поддържането на вдлъбнатините на копитото чисти от фекалии, влага и други замърсявания, е изключително важно, за да се предотвратят болезнени инфекции или напуквания. Процедурата е нужно да се извършва ежедневно, най-вече ако животното стои затворено или се застоява на едно място.  

Препоръчва се конете да не носят подкови през цялото време, защото те нарушават правилното кръвообръщение в крайниците и „предпазват“ от нужните естествени вещества на почвата.  

Следете походката на коня си, стойката му, размерът и чувствителността на копитото, пренася ли често тежестта от един крак на друг, както и общото му желание да се движи или забързва крачка. 

В Ел Пасо предлагаме ортопедично подрязване и лечение на проблемни копита

Конете, които живеят свободни без човешка намеса в живота им, например дивите Мустанги, имат здрави копита, които не се нуждаят от поддръжка с инструменти.
Но ако живеят в боксове, ходят по нетипични терени или се натоварват прекомерно, копитата имат предпоставка към различни заболявания, промени в походката и дегенерации. 

Правилно хранене на конете

Преди да споделим, каква храна е важно конете да имат, трябва да отбележим, че водата за тях е много нужна. При тежки условия, конете могат да издържат няколко дни без храна, като използват запасите от мазнина и протеин, докато поддържат нормални жизнени и телесни функции. Водата е главен фактор за храносмилане, за изграждане на тъкани, както и за апетита на конете, като липсата й може да причини сериозни проблеми.  

Дневните потребности от вода са между 2-4 литра на 1 килограм суха храна, ако е изял общо 12 килограма (слама, сено, фураж) за деня, той се нуждае от 24-48 литра за нормалното храносмилане.  

За определяне на количеството нужна храна трябва да се вземат предвид – неговото тегло, възраст, дневна натовареност, порода, здравословно състояние и т.н.  

Най-важни са житните растения – овес, царевица, ечемик; За витамини и енергия – люцерна. Смесите, които се предлагат на пазара, се препоръчва да се смесват с различни добавки – сено или слама. Важно е да се храни често на малки порции. Освен сено, слама и твърди фуражи (ечемик, царевица, ръж, овес и т.н.), конете могат да ядат и сочни храни – моркови, цвекло, ябълки, сливи, грозде, целина и др. Сред сочните храни трябва да се избягват – картофи, домати, броколи, лук, месо, обработена захар и млечни продукти.